Spiertesten

De kinesiologie gebruikt manuele testen. De testpersoon wordt gevraagd om in de meeste gevallen de arm in een bepaalde positie te houden terwijl de tester er lichte druk op uitoefend. Over het algemeen zal zo´n spier dan ´sterk´ testen. Onder invloed van onderwerpen die bewust of onbewust stress opleveren zal een spier die aanvankelijk ´sterk´ testte  vervolgens onder de zelfde hoeveelheid lichte druk ´zwak´ testen. Voor de kinesioloog is dat het teken dat er op dat punt werk te doen is. 

 

Dit effect zou je kunnen uitleggen als het ´voetbalwedstrijdeffect´. Op het moment dat je club een doelpunt scoort spring je overeind, pure vreugde geeft je power en energie! Sterke spieren. Maar dan komt er een misser, een golf van teleurstelling gaat door het stadion,... dit vind je niet leuk en het lichaam reageert met slappe spieren, verslagen gevoel.

De spiertest verraad op vergelijkbare manier door zwak of sterk te testen welke onderwerpen gekoppeld zijn aan dingen die goed en ondersteunend voor je zijn, of juist aan dingen die dat niet zijn. Zo sporen we de dwarsliggers op in je systeem die onbalans en daarmee allerhande klachten veroorzaken. Dit kan zijn in de vorm van een overtuiging die je beperkt in je groei. Het kan ook voeding zijn die stress veroorzaakt voor het lichaam. Het kan een op de achtergrond geraakte gebeurtenis in het verleden zijn, een vast gezette emotie. Dit zijn enkele voorbeelden.

 

Wil je zien hoe een spiertest in zijn werk gaat? YouTube staat vol met leuke voorbeelden.